Vastuullisuudesta

Makraleenan tuotteissa ja toiminnassa on otettu huomioon ympäristö mm. materiaalivalinnoissa ja tavassa toimia yrityksenä. Kuva: Miia Hyypiö
Makraleenan toimintaa ohjaavat arvot ovat alusta lähtien liittyneet luomisen iloon ympäristötietoisella otteella. Myös kotimaisuus ja vastuullisuus ovat tärkeitä arvoja, joita haluan pyrkiä toteuttamaan käytännönläheisten tekojen kautta pienyrityksessäni.
Makraleenan tuotteet tehdään pääsääntöisesti tilauksesta tai vain tarvittavan määrän, jolloin vältytään turhalta materiaalikulutukselta. Käytän töissäni kierrätys- ja ylijäämämateriaalista valmistettuja lankoja ja suosin ympäristöystävällisiä FSC-sertifioituja korurasioita, jotka tulevat EU-alueelta. Mikromakrameekoruissani käytetyt nyörit ja myynnissä olevat eko-mikromakrameenyörini on valmistettu 100% kierrätysmateriaalista (muovipullojätteestä) ja niiden alkuperämaa on Italia. Nämä kierrätyspolyesterinyörit ovat uusi ja mullistava materiaali makrameekentällä niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin. Kierrätetyn polyesterin valmistaminen vähentää luonnonvarojen kulutusta, sillä uutta raaka-ainetta ei tarvita. Laadukkaita nyörejä valmistava yhtiö on vastuullinen ja ympäristöystävällistä sekä työntekijöillensä turvallista toimintaa todennetaan usein sertifikaatein (mm. Oeko Tex 100-standard, Global Recycled Standard/GRS).
Käytän postituslaatikoiden sulkemiseen paperiteippiä, joten teippi voidaan kierrättää yhdessä pahvilaatikon kanssaAjoittain hyödynnän esimerkiksi pakkaus- ja postitusmateriaaleja käyttämällä niitä uudelleen. Eko-mikromakrameenyörien postituksessa käytän muiden postitusmateriaalin lisäksi myös 100% kompostoituvia Moikka-postituspusseja, jotka maatuvat 90 päivässä biojäteastiaan lajiteltuna ja kotikompostissa noin 180 päivässä. Teippinä näissä postituspusseissa on käytetty biohajoavaa teippiä. Ajattelen, että pienilläkin valinnoilla on suuri merkitys.
Korujeni metalliosat ovat ruostumatonta terästä, joka on allergiaystävällinen ja kestävä materiaali, joka ei erityisesti kaipaa huoltoa. Teräksisiä korunosia ei ole lähituotantona Suomessa tarjolla, joten pyrin korutarvikkeita ostaessani suosimaan pääsääntöisesti kotimaisia pienyrittäjiä ja maahantuojia. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut korunosat valmistetaan pääsääntöisesti Kiinassa. Mikäli tilaan itse ulkomailta korunosia, suosin silloin luotettaviksi osoittautuneita tahoja.
Kaikki korut suunnitellaan, valmistetaan ja kootaan Jyväskylässä.